7 tm 14 jul 2006 ~ Bali Summer School

De 2006 Bali Summerschool voor muziek en dans is een 8-daagse sessie, onderwezen door vier van de meest vooraanstaande Balinese gastdocenten. De Bali Summerschool vindt plaats in het World Music and Dance Centre van Codarts, Hogeschool voor de Kunsten in Rotterdam. De muziek- en danslessen worden gegeven op de traditionele Balinese manier: door directe imitatie van een ‘meester’-docent, zonder gebruik van notatie. Dit wordt aangevuld met een infotainment programma met lezingen en demonstraties van bekende experts op het gebied van Balinese muziek en dans, filmvertoningen en theorielessen. Voorafgaand aan de Bali Summerschool vindt een workshop plaats over de kunst en de praktijk van het gamelanstemmen. Het programma sluit af met een hoogtepunt: een feestelijk Bali Bal met slotuitvoeringen van alle deelnemers.

7 to 14 Juli 2006

Lessen en workshops (beginners tot gevorderden)

Mannen- en vrouwendans - gericht op traditionele en hedendaagse kebyar en legong stukken.
Dans tussen oost en west - een zoektocht op het grensgebied van Balinese en westerse dans en muziek.
Gamelan gong kebyar - Bali’s populairste orkest, met een repertoire rijk aan stilistische verschillen en dynamische complexiteit.
Semar pagulingan - hofgamelan daterend uit de 17e eeuw, en geliefd vanwege de verfijnde klank van de 7-toons toonschaal.
Gamelan angklung - de traditionele 4-toons gamelan voor de begeleiding van Balinese crematie- en tempelceremonies.
Gamelan gender wayang - de metallofonen die het Balinese schaduwpoppentheater begeleiden.
Dansdrama - dansers en musici werken toe naar een gezamenlijke eindvoorstelling.

 

Elke dag heeft een vast lesschema, dat de deelnemers in de gelegenheid stelt lessen en  workshops van verschillende disciplines te volgen. De lessen en workshops zijn geschikt voor  alle niveaus. Beginners zijn welkom, evenals kinderen. Ervaren beoefenaars van Balinese  muziek en dans krijgen de kans om op meer gevorderd niveau te studeren. Deelnemers die  zelf docent zijn nemen nieuwe methoden en vaardigheden mee naar huis om met hun eigen  studenten te gebruiken. En professionele uitvoerend kunstenaars zullen worden geïnspireerd  om een nieuwe kijk te ontwikkelen op hedendaagse muziek- en danscomposities.

 

Nevenprogramma

Technieklessen voor muziek en dans - gericht op het aanleren en verbeteren van speel- en danstechnieken.
Theorielessen - presentatie van de basistheorie van de Balinese muziek en dans, gebaseerd op de dvd-rom "One World, Many Musics", ‘Bali’ (auteur: Wayne Vitale).
Lezingen/demonstraties - gericht op Balinese kunst en cultuur, door de docenten en  genodigde experts.

 

 Workshop gamelanstemmen en restaureren

Voorafgaand aan de Bali Summerschool, van 28 juni tot 7 juli, kan een klein aantal deelnemers de basisprincipes leren van het stemmen en restaureren van de bronzen Balinese gamelan, in een speciale workshop met Wayne Vitale. Door directe deelname aan het stemmen van 2 complete gamelanorkesten leren de deelnemers aspecten van vijltechnieken, Balinese toonladders, gepaarde stemming,  octaafbehandeling, en het repareren van resonatoren en instrumenten.

 

De Balinese ‘meester’ docenten

Voor de Summerschool Balinese muziek en dans komen vier van Bali’s meest gerenommeerde musici en dansers naar Rotterdam, en een gastdocent uit de Verenigde Staten. Zij hebben allen ruime ervaring als  gastartiest of artistiek leider van westerse gamelangroepen, en hebben uitgebreide ervaring in het aanleren van Balinese muziek en dans aan studenten van alle niveaus. De Balinese meesters worden geassisteerd door Aafke de Jong (dans), Arnaud Kokosky Deforchaux (dans) en Henrice Vonck (muziek).

I Wayan Dibia - een vooraanstaand Balinees danser en wetenschapper, die vele nieuwe Balinese dansen heeft gecreëerd. Hij is tevens een expert op het gebied van de kecak, die vocale interlocking paart aan magische dans. Hij experimenteerde met buitenlandse artiesten in werken die een mix zijn van Balinese en andere vormen, zoals 'Body Tjak'.

Ni Ketut Arini Alit - een zeer gerespecteerde Balinese danseres en docente, die direct deelnam aan de ontwikkeling van de Balinese dans in de 20ste eeuw. Zij leidde vele Balinese professionele dansers open traint nog dagelijks honderden studenten in haar eigen dansstudio op Bali.

I Made Arnawa - een productieve componist, uitvoerend musicus en docent. Hij componeerde voor vele Balinese orkesten, vooral in de vormen kreasi baru en lelambatan, waarmee hij verschillende prijzen won op het jaarlijkse Balinese Arts Festival.

Ni Ketut Suryatini - Ni Ketut Suryatini is de vrouwelijke telg uit een beroemde familie van Balinese musici. Zij specialiseerde zich in genres die traditioneel aan mannen voorbehouden waren. Ze is een virtuoos op gender wayang en één van de slechts 2 erkende vrouwelijke componisten in Bali. Daarnaast is ze zangeres, danseres en docente.

Wayne Vitale - de leider van Gong Sekar Jaya, California, geniet internationale erkenning als componist, uitvoerend musicus, wetenschapper, docent en platenproducent op het gebied van de Balinese gamelanmuziek. Daarnaast heeft hij zich gewijd aan de kunst van het gamelanstemmen.

 

Meer informatie:
Henrice Vonck
Codarts Research, Codarts Hogeschool voor de Kunsten
Pieter de Hoochweg 125
3024 BG Rotterdam
http://www.codarts.nl/