17 dec 2005 ~ De ontdekking van het Verleden, Indonesia in De Nieuwe Kerk

De Nieuwe Kerk in Amsterdam presenteert van 17 december 2005 t/m 17 april 2006 de tentoonstelling 'Indonesia: de ontdekking van het verleden'. Tijdens de tentoonstelling 'Indonesia' zal Gamelan-ensemble Widosari twee keer optreden in samenwerking met musici van het hof Mangkunegaran uit Surakarta (Midden Java). Gamelan-ensemble Widosari speelt in de Nieuwe Kerk in kleine Gadhon bezetting midden Javaanse Gamelan.

Speeldata

2 maart & 9 maart
De Nieuwe Kerk
Amsterdam

Informatie:
Erica Baud Management
Elandsstraat 38F
1016 SG Amsterdam

post_2006_03_NieuweKerk_02

 

Over de Tentoonstelling:

De Nieuwe Kerk in Amsterdam presenteert vanaf 17 december 2005 t/m 17 april 2006 de tentoonstelling 'Indonesia: de ontdekking van het verleden'. De tentoonstelling is samengesteld uit ruim 300 topstukken uit het Nationaal Museum van Indonesië in Jakarta en het Rijksmuseum voor Volkenkunde in Leiden. Te zien zijn zes grote beelden uit de Singasari periode (13de eeuw); belangrijke goudvondsten en paleisschatten uit Sulawesi, Lombok, Bali en unieke etnografica uit West- en Oost-Indonesië, inclusief Nieuw-Guinea. De tentoonstelling bevat veel materiaal dat nooit eerder werd tentoongesteld. Ook wordt aandacht besteed aan de recent ontdekte Wonoboyo goudschat.

De tentoonstelling presenteert de geschiedenis van het verzamelen en verdelen van het Indonesisch erfgoed, bijeengebracht door het Bataviaasch Genootschap. De collectie van dit genootschap is gegroeid door wetenschappelijke en militaire expedities, passies van individuele verzamelaars als gouverneurs en zendelingen en geschenken van b.v. vorsten en sultans aan het Nederlandse koningshuis of Indische bestuurders. De verzameling omvat onder meer (gouden) sieraden, budha's, beelden, krissen en wajangpoppen. Vanaf 1822 was het officieel beleid collecties te verdelen over twee instituten: het Museum Nasional te Jakarta en het Rijksmuseum voor Volkenkunde te Leiden. Het is voor het eerst dat de collecties weer bij elkaar worden gebracht, eerst in een tentoonstelling in Jakarta (geopend in augustus) en aansluitend in De Nieuwe Kerk.

In totaal worden 330 objecten gepresenteerd, 160 uit Indonesië en 170 uit Nederland, zowel van archeologische als van antropologische aard. Het RMV en het MNI bezitten de twee grootste en mooiste collecties van het Indonesisch cultureel erfgoed ter wereld. In deze tentoonstelling worden de collecties voor het eerst bijeengebracht. Na het gemeenschappelijke koloniale verleden, waarin de collectie bijeen werd gebracht maar ook werd verdeeld over de beide musea, benadrukt de tentoonstelling nu de nieuwe gelijkwaardige samenwerking en samenhang tussen Indonesië en Nederland. Bij de tentoonstelling 'Indonesia: de ontdekking van het verleden' verschijnt een catalogus in het Nederlands, Engels en in het Indonesisch.

Het Nederlandse Gamelan-ensemble Widosari heeft in de afgelopen jaren naam gemaakt als een kwalitatief zeer geode gamelangroep, die regelmatig voorstellingen maakt in samenwerking met Indonesische artiesten (wayangspelers, dansers, musici, componisten). Het ensemble is in de loop der jaren o.l.v. Elsje Plantema uitgegroeid tot één van de beste gamelanorkesten buiten Java.