16 Aug 2021 ~ Indië Herdenking Olympiaplein

16 augustus,  Monument Indië-Nederland, Olympiaplein Amsterdam

Gamelan ensemble Widosari speelt tijdens de allereerste Dé-koloniale Indië Herdenking, waarbij alle gruwelijkheden worden herdacht die in voormalig Nederlands-Indië en Indonesië hebben plaatsgevonden, tijdens de Tweede Wereldoorlog, in de koloniale periode daarvoor én tijdens de dekolonisatieoorlog erna.

 

De de eerste officiële Indië herdenking van het Monument Indië-Nederland te Amsterdam met een dekoloniale insteek vind plaats op 16 Augustus 2021.

De herdenking wordt georganiseerd voor het herdenken van de gruwelijkheden die in voormalig Nederlands-Indië en Indonesië hebben plaatsgevonden: de Tweede Wereldoorlogsperiode, de koloniale periode daarvoor, de dekolonisatieoorlog en de (bersiap)tijdperk erna. Daarnaast is dit evenement bedoeld voor de Indische gemeenschap, de Indonesische gemeenschap, de Nederlandse nabestaanden, Molukse gemeenschap, de Chinees-Indonesische gemeenschap en iedereen die op welke manier dan ook nog pijn ervaart van de koloniale- en oorlogsgeschiedenis van Indonesië, of zich daarin wil interesseren. De herdenking wordt zo breed ingezet juist omdat verschillende pijnen met elkaar verbonden zijn. Heling en verbinding staan bij dit evenement centraal.

In tijden van oorlog is immers geen enkele burger winnaar.

Midden Javaanse gamelan.