Multifoon

Multifoon

Multifoon is de naam van de chromatische gamelan, in het leven geroepen door componist Sinta Wullur. De composities van Sinta Wullur stonden vanaf haar beginjaren in het teken van gamelan.

Na composities te hebben gemaakt voor westerse instrumenten waarin elementen en structuren van de gamelan verwerkt zijn ontstond de behoefte aan instrumenten die de gamelanklanken kunnen produceren en waar het niet beperkt wordt door de vijftonige microtonale stemming wat eigen is aan de gamelan. Uiteindelijk kwam de oplossing in het chromatische gamelaninstrumentarium. In 1994 heeft ze deze gamelan ontworpen en laten maken door de gamelanbouwer pak Suhirdjan in Yogyakarta.

Met stichting Multifoon, opgericht door Sinta Wullur en Jan Rokus van Roosendael, kwamen projecten rondom de chromatische gamelan tot stand. De focus was op het combineren van de gamelaninstrumenten met westerse instrumenten in nieuwe composities. Daarvoor werd Ensemble Multifoon opgericht, bestaande uit professionele slagwerkers en gamelanspelers.

Voor de uitbreiding en completering van het orkest is subsidie toegekend van het Prins Bernhard Fonds en het Kersjes van de Groenekan Fonds. In mei 2001 heeft het Concertgebouworkest gebruik kunnen maken van dit instrumentarium in de ‘Gamelan symfonie’ van Peter Schat.

Van 2001 t/m 2008 maakte Multifoon deel uit van Stichting Raras Budaya, en ontwikkelde samen met Elsje Plantema en Gamelan ensemble Widosari gezamenlijke projecten in het kader van de Cultuurnota.

Tussen 2010 en 2016 werden er geen projecten ondernomen. Na de lange pauze was een ware revival van Multifoon gekomen. Met de productie ‘Temple of Time’ een co-productie met het Holland Festival kreeg de chromatische gamelan een andere vorm letterlijk en figuurlijk. Zie www.templeoftime.nl

Na 2017 volgden andere projecten en is Multifoon meer de gamelan geworden en het ensemble de bespelers van de gamelan. De bespelers variëren per project.

Optredens

Sinta Wullur heeft diverse gamelanformaties waarmee ze optredens geeft. Op Balinese gendèrs speelt ze samen met een groep van twee tot vier spelers ‘Balinese Gender Wayang’ muziek. Op de chromatische gamelan speelt ze met een groep van twee tot 12 mensen eigen composities en minimal music.

Informatie en boekingen
www.sintawullur.com
contact met Sinta Wullur via ons contactformulier

 

Workshops en cursussen

GONG & VOICE EXPEDITIONS
In de mei- en zomer- vakanties zal Sinta Wullur workshops en korte cursussen geven in het bespelen van de gongs van haar installatie ‘Gamelanklok’ en in het verbreden van je zangmogelijkheden door te leren improviseren in Indiase raga en scatten met gamelanritmes dmv haar zangmethodiek ‘Vocal Journey’.

GAMELANKLOK
In de gonginstallatie ‘Gamelanklok’ maak je een reis langs de twaalf uren, vertegenwoordigd door de gongs met de twaalf tonen van het westerse toonsysteem. Elk uur wordt beheerst door een harmonisch klankveld gespeeld door de combinatie van de kleine gongketels en de grotere gongs. De variabele combinaties van toonhoogtes maakt dat er muziek van verschillende culturen verklankt kunnen worden. Op de kleine gongketels speel je minimal music patronen, omlijst door de slagen op de grotere gongs.
Tijdens de korte zomercursus van 6 x 2 uur in het Gamelanhuis wordt gewerkt aan een muziekstuk dat aan het eind in besloten sfeer uitgevoerd zal worden.

 

VOCAL JOURNEY
In ‘Vocal Journey’ maak je een reis langs verschillende zangculturen. Er wordt zanglessen gegeven geïnspireerd op het improviseren in Indiase raga’s en blues, compleet met de bijbehorende stemtechnieken. Daarnaast wordt vocaal een compositie in de vorm van gamelanmuziek gegeven. Bij het instuderen wordt de zang gedubbeld op de gongs van de ‘Gamelanklok’.
Tijdens de korte zomercursus van 6 x 2 uur in het Gamelanhuis wordt gewerkt aan een muziekstuk dat aan het eind in besloten sfeer uitgevoerd zal worden.
Het is mogelijk om beide cursussen te volgen. Ze zijn open voor iedereen. Kennismakingsworkshops zijn mogelijk in de mei vakantie.
Informeer naar de verschillende mogelijkheden.
Locatie: Het Gamelanhuis, Veemkade 578, Amsterdam

Informatie en boekingen
www.sintawullur.com
contact met Sinta Wullur via ons contactformulier

 

 

 

Projecten van Multifoon

2019
Gamelanklok: concert, cursus, workshops
In Gamelanklok zijn de 12 gongs opgesteld op de plaats van de twaalf uren van de klok.
De muziek gespeeld op de grote en kleine gongs is bedoeld als nieuwe community art. De spelers fungeren als radertjes in een uurwerk, alles draait om het samenspel.

2017
Temple of Time, een rituele compositie in de gonginstallatie waarin vier religies geëxposeerd werden. Holland Festival Proms 2017 in het Concertgebouw. Compositie Sinta Wullur. www.templeoftime.nl

2009
Indi Go, een compleet programma van de combinatie Indiase muziek en gamelan.
Hieruit voortvloeiend de gelijknamige CD.

2008
Daya en Ranjit, jeugdproductie Concertgebouw Kleine zaal in het kader van het India Festival. Compositie Sinta Wullur
Voor gamelan, sarod, bansuri, tabla’s

Erasmus’ Vrede’s Weeklacht, opdrachtcompositie ter gelegenheid van de 50ste uitreiking van de Erasmusprijs op 7 november in de Laurenskerk te Rotterdam.
Compositie van Sinta Wullur voor gamelan, kerkorgel en koor.

Hollandse Rituelen, 2 composities van Martijn Baaijens en Sinta Wullur voor sarod en gamelan en voor bansuri, zang en gamelan, geschreven voor het gelijknamige festival op 18 april.

2007
Sita’s Liberation, opera voor gamelan, strijkkwartet, basklarinet, slagwerk, koor en solisten. Compositie Sinta Wullur. Uitgevoerd op het Internationaal Gamelan Festival Amsterdam in het lichthal van het Tropenmuseum.

2006
Van Oerklanken tot Hemelse Klokken, nieuwe composities en bewerkingen voor gamelan en slagwerk van Christina Viola Oorebeek, Andries van Rossem, Toek Numan,
Theo Loevendie, Pierre de la Rue en Sinta Wullur.

2005
Nieuwe Oogst, nieuwe composities van de jongste generatie. Studenten en net afgestudeerden van het conservatorium maakten composities voor de gamelan gecombineerd met basklarinet en viool. Composities van o.a. Peter Vigh, Almar Kok en
Jonas Bisquert.

2004
Folksongs, niet westers zingen werd gecombineerd met de gamelan, basklarinet en viool. Composities van Keyla Orozco, Felipe Pérez Santiago, Benedict Weisser,Ton de Kruijf, Symon Clarke Ana Mihajlovic en Barbara Woof.

2003
The Golden Deer work in progress van de gamelanopera van Sinta Wullur.

2002
Gamelan meets Saxophones, Aurelia saxofoonkwartet gecombineerd met de gamelan.
Composities van Vincent McDermott, Emma Carlé, Michael Norris, Philemon Mukarno en Joey Roukens.

2001
Als onderdeel van het project "Ikut Sang Surya", waar de chromatische gamelan gecombineerd werd met vocaal ensemble, basklarinet, tabla’s en blokfluit.

1999
Ontmoeting van Twee Tradities. De gamelan gecombineerd met basklarinet, viool, zang.
Nieuwe composities en bewerkingen van traditionele Indonesische en westerse muziek.
Bewerkingen van Pierre de la Rue, Debussy, Sundanese muziek en nieuwe composities van Symon Clarke, Renadi Santoso, Jan Rokus van Roosendael.

1998
Gongs and strings. De gamelan gecombineerd met strijkkwartet. Het eerste project van Ensemble Multifoon. Composities van Hans Christian Déthlefsen, Hans van Zijp en Sinta Wullur.

1996
Gamelanhuis benefietconcert in de grote zaal van het Tropen Museum met premières van de chromatische gamelan gecombineerd met strijkkwartet.

1995
Project ‘Lingkaran’.