18 juni 2022 ~ Ensemble Global Gongs met Rop Severien, Koen Boeijinga, Ned McGowan en Madeline Saputra

Kom het 25 jarig jubileum van het Gamelanhuis vieren met Sinta Wullur en Ensemble Global Gongs en/of maakt kennis met het bespelen van Global Gongs tijdens een workshop.

Ensemble Global Gongs speelt werk dat Sinta Wullur speciaal voor dit door haar opgerichte ensemble componeert. Het oeuvre van het ensemble varieert van intieme kleinschalige composities tot multidisciplinaire muziektheater. De naam van het ensemble verwijst naar het instrument dat ze bespeelt: de Global Gongs. Global Gongs is ontwikkeld door Wullur. Het is één instrument dat bestaat uit 80 Javaanse hangende en liggende gongs: het oogt oosters en klinkt westers.

Vanmiddag speelt Ensemble Global Gongs onder andere Amanda Umbra. Amanda Umbra is een wayang karton voorstelling. De wayang (poppen) zijn speciaal voor deze voorstelling ontwikkeld en gemaakt door poppenmaker en -speler Rop Severien. Rop wordt tijdens de voorstelling geassisteerd door Marijke de Braal. De voorstelling, een compositie van Sinta Wullur en libretto van Alexandra Duvekot, is een ode aan de jonge Amerikaanse poëet en activiste Amanda Gorman. Sinta Wullur zingt het verhaal in geïmproviseerde recitatieven en Sprechgesang met een vrouwenkoor. Gastmusici zijn saxofonist Koen Boejinga, fluitist Ned McGowan en sopraan Madeline Saputra.

Programma
* Amanda Umbra
* Global Canto 1 en Global Canto 2
* Gamelanklok India
* Gamelanklok Latin

Optochtmuziek
Na het concert verplaatst Ensemble Global Gongs zich, lopend en musicerend, naar Sociëteit Ramses Shaffy Huis. De musici spelen traditionele en gecomponeerde optochtmuziek van Sinta Wullur en Renadi Santoso. Arnaud Kokosky Deforchaux en Dede Gerungan dansen een op de muziek en Balinese dans geïnspireerde choreografie.

Vergezel de musici en de dansers en loop mee!

Workshop Global Gongs
Tijdens de workshop Global Gongs vertellen Sinta Wullur en Renadi Santoso over (het spelen op) Global Gongs. Maak van dichtbij kennis met de prachtige en warme klanken van de gongs. Ervaar hoe het is om de Global Gongs te bespelen en hoe het diepe geluid van de gongs resoneert in de ruimte, en in jezelf.

Zaterdag 18 juni 2022
13.00 – 14.00 Concert Ensemble Global
14.15 – ca. 14.45 Optochtmuziek (gratis)
16.30 – 18.00 Workshop Global Gongs
Het Gamelanhuis, Veemkade 578, Amsterdam
Toegang concert: € 17,- (inclusief koffie/thee)
Kaarten zijn te koop aan de deur en online
Deelname workshop: € 15,- (inclusief koffie/thee)
Aanmelding vooraf via contact@sintawullur.com is noodzakelijk

Het concert, de optochtmuziek en de workshop zijn onderdeel van het programma Sinta Wullur & Friends tijdens de Dag van de Componist.

Bezoek de website van Sinta Wullur voor het volledige programma van Sinta Wullur & Friends.

 

Foto: Liong Lie

 

Foto: Rob Severien

 

Het Gamelanhuis bestaat 25 jaar!
Dat vieren we met een bijzondere concertserie: vier middagconcerten die de diversiteit laten zien van de gamelangroepen die in Het Gamelanhuis hun thuisbasis hebben:
Zo 24 april 15 u - Ensemble Widosari, Javaans gamelanrepertoire met Desti Pertiwi (zang)
Zo 1 mei 15 u - Gamelan Fusion met composities van en door ensemble Gong Tirta
Zo 22 mei 15 u - Workshop en Gezamenlijk optreden van Mugi Rahayu en Wiludyeng op Javaanse gamelan
Za 18 juni 13 u – Ensemble Global Gongs met composities van Sinta Wullur en wayang karton van en poppenmaker en -speler Rop Severien
Za 18 juni 14.15 u – Optochtmuziek van Sinta Wullur en Renadi Santoso
Za 18 juni 16.30 u –Workshop Global Gongs met Sinta Wullur en Renadi Santoso