24 juni 2017 ~ Temple of Time

"Temple of Time" van componist Sinta Wullur en regisseur Miranda Lakerveld is een theatraal concert op Holland Festival Proms in het Concertgebouw.

Datum: 24 juni 2017
Aanvang: 15.00 uur

De chromatische gongs, kenongs, bonangs zijn opgesteld in een installatie als een soort 'gongtempel' waar vier religies vertegenwoordigd worden door vocalisten.

 

 

Vier groepen grote gongs van het ensemble verdelen de ruimte in kwadranten, één voor elk van de religies die Wullur tijdens haar godsdienstles op de lagere school in Indonesië in onderling respect tegenkwam: Christendom, Islam, Hindoeïsme en Boeddhisme. In Temple of Time worden ze vertegenwoordigd door vier solisten die ieder een gezongen traditie van een religie beheersen. Ze zingen en reciteren delen uit de gewijde geschriften van die godsdiensten; teksten die de vier religies gemeenschappelijk hebben die het begrip tijd belichten. Aan de hand van die teksten doorloopt het werk de stadia begintijd (de schepping), de tijd van leven, en de eindtijd - waarin aan alles een einde komt, maar tegelijkertijd de aanzet voor een nieuw begin.

Centraal in het werk, dat te beleven is in de grote zaal van het Concertgebouw waarbij de stoelen verwijderd zijn, staan de gongs die in 1995 in opdracht van Wullur in de westerse stemming gebouwd werden. Een verzameling van hangende gongs, kenongs en bonangketels in verschillende maten. Als je midden in het gongveld bent lijkt het of je in een gongtempel bent, omgeven door klanken die refereren aan sacrale kerkklokken, mystieke tempel rituelen. Zo is het idee ontstaan om muziek en tekst uit verschillende religies in deze installatie te laten horen.

 

 

 

Meer informatie is uitgebreid te vinden in www.templeoftime.nl