24 September 2022 ~ Huygens Festival

Widosari speelt tijdens het Huygens Festival in een Gadhon bezetting.

Huygensfestival 2022
Gamelan ensemble Widosari
Voorburg, De Voorhof
zaterdag 24 september 2022, 13:00 - 13:45 uur

https://www.huygensfestival.nl/nl/programma/?location=1

 

De Javaanse gamelan staat wereldwijd bekend om de warme sonore klank van bronzen gongs en instrumenten met bronzen klankstaven, die speels gecombineerd worden met zangstemmen, snaarinstrumenten, trommen, xylofoon en bamboefluit.

Er zijn orkesten in allerlei samenstellingen - van kleine straatorkestjes met draagbare instrumenten tot imposante hofgamelans bespeeld door 20 tot 30 muzikanten. De gamelan hoort in Midden Java bij het leven: geen ceremonie, ritueel of huwelijk zonder gamelanmuziek.

Het orkest begeleidt het Javaanse theater (wayang-schimmenspel, dans, toneel, cabaret) maar wordt ook vaak concertaal bespeeld.

In de hoven, de radio- en tv-studio's, de conservatoria en de huizen van kenners en liefhebbers worden vele concerten gegeven. Soms wordt er een groot en imposant gamelan-orkest bespeeld, soms een klein en fijnzinnig kamerensemble, een "Gadhon".

Widosari speelt tijdens het Huygens Festival in deze Gadhon bezetting. Daarin zijn alle instrumentengroepen vertegenwoordigd: snaarinstrumenten rebab & siter, xylofoon gambang, metallofonen slenthem & gender, trommen kendhang, zangstemmen, en het instrument dat alle muzikale zinnen afsluit: de gong.