5,12 & 19 jun 2005 ~ De Indische Zomer Concerten, Haags Gemeentemuseum

Gratis Gamelan concerten naar aanleiding van de tentoonstellingen 'Indische zomer' en 'Andere culturen, andere muziek' worden gehouden op 5, 12 en 19 juni op de gamelan uit de collectie van het Haags Gemeentemuseum. Ensemble Widosari speelt, onder leiding van Elsje Plantema, klassieke en moderne gamelanmuziek zoals die te horen is in de regio Surakarta. De Indische Zomer is nu van start en veel activiteiten spelen zich af in en rond Den Haag.

Data : de zondagen 5, 12 en 19 juni 2005
Tijd : 14.00 uur

Plaats : Gemeentemuseum Den Haag
Duur : 1 uur
Prijs : gratis, op vertoon van toegangsbewijs museum


Javaanse muziekcultuur

De gamelan is ook ver buiten Indonesië bekend om de volle, sonore klank van haar bronzen toetsen, ketels en gongs, die overal in Midden Java bespeeld worden op feesten, herdenkingen en ceremonieën. Omdat de gamelanmuziek met de hele samenleving is verweven, bestaat er in de Javaanse muziekcultuur een grote verscheidenheid. Er zijn orkesten in allerlei samenstellingen - van straatorkestje tot hofgamelan - die klassieke, lichtklassieke en/of populaire gamelanmuziek op hun repertoire hebben. Ook het Javaanse theater vormt de gamelanmuziek een onmisbaar element. Maar de gamelan wordt ook om puur muzikale redenen bespeeld: in de radio- en tv-studio's, de conservatoria en in de huizen van kenners en liefhebbers worden vele concerten gegeven. Afhankelijk van het repertoire worden de bronzen instrumenten gecombineerd met trommen, snaarinstrumenten, bamboefluit en/of zangstemmen.

 

Ensemble Widosari
Ensemble Widosari treedt voornamelijk op als kamerensemble. Daarnaast worden er rond de groep speciale projecten georganiseerd, zoals wayangvoorstellingen, dansprodukties en concerten met moderne muziek (van o.a. componist I Wayan Sadra). Het concertprogramma van Widosari geeft een gevarieerde dwarsdoorsnede van de Midden-Javaanse gamelanmuziek. Muziekstukken uit het klassieke repertoire worden afgewisseld met moderne lichtklassieke composities en Javaanse kinderliedjes.

gemeentemuseum.nl