14, 15 & 16 nov 2003 ~ Gamelan Movements & Voice Expeditions

In het weekend van 14, 15 en 16 november 2003 zet Stichting Vrouw en Muziek in samenwerking met Muziekcentrum De IJsbreker de componiste en 'Toondichteres des Vaderlands' Sinta Wullur in de schijnwerpers. Zij heeft carte blanche gekregen om een festival te programmeren, waarin haar eigen composities en de bronnen van haar werk naar voren komen. Sinta Wullur streeft in haar composities naar de integratie tussen oost en west. De kruisbestuiving tussen de Indonesische traditionele muziek (gamelan) en de westerse (moderne) muziek, zowel op het vocale als instrumentele vlak, is kenmerkend voor haar muziek. De concerten en workshops vinden plaats in De Rode Hoed en Muziekcentrum De IJsbreker.

 

post_2003_11_Voice_02

 

Op 24 mei 2002 verkoos Stichting Vrouw en Muziek tijdens de salon Korte metten met verborgen wetten componiste Sinta Wullur tot Toondichteres des Vaderlands. De compositieopdracht die ter gelegenheid van Wullur's verkiezing aan haar werd toegekend gaat tijdens het festival Gamelan Movements & Voice Expeditions in première. Sinta Wullur (1958, Bandung Indonesië) studeerde compositie bij onder andere Ton de Leeuw, Theo Loevendie en Louis Andriessen. Daarnaast studeerde zij gamelan en zang in Indonesië, Java en Bali. Ze is de oprichtster van verschillende gamelangroepen en stichtingen zoals Tirta en Irama. Hiernaast speelt en zingt Wullur in de Javaanse gamelangroep Widosari. Ook heeft ze de artistieke leiding in het moderne chromatische gamelanensemble Multifoon. Net als haar compositiedocent Ton de Leeuw streeft Sinta Wullur in haar composities naar de integratie tussen Oost en West. Voor de gamelangroep Gending, die zich toelegt op moderne muziek, en voor Slagwerkgroep Den Haag componeerde ze stukken voor een gamelanorkest al dan niet gecombineerd met westerse instrumenten en invloeden uit de westerse, hedendaagse muziek. Voor westerse ensembles heeft ze composities gemaakt waarin zowel bepaalde ritmes, structuren en toonstelsels alsook bepaalde modi uit de traditionele Indiase muziek verwerkt zijn.

Festivalprogramma Gamelan Movements & Voice Expeditions
Datum : vrijdag 14 november

Aanvang : 20:15
Lokatie : De Rode Hoed
Concert : 'The Golden Deer'

In "The Golden Deer" zijn delen uit het Indiase heldenepos "De Ramayana" weergegeven in een muziekdramatische compositie voor vocale solisten, koor, chromatisch gamelanorkest, slagwerk, strijkkwartet en basklarinet. De compositie is van Sinta Wullur. De tekst van "De Ramayana" is bewerkt tot een poëtisch engelstalig libretto door de tekstdichter Paul Goodman. De gezongen tekst wordt geprojecteerd op de achtergrond.

Naast "The Golden Deer" worden door Ensemble Multifoon nieuwe composities van Keyla Orozco, Barbara Woof en Ana Mihajlovic ten gehore gebracht.

Uitvoerenden: Ensemble Multifoon op de chromatische gamelan, met strijkkwartet en basklarinet; Slagwerkgroep Amsterdam; Nederlands Vocaal Laboratorium en Hollands Vocaal Ensemble; solisten Charles van Tassel - bariton, Barbara Tetenberg - mezzosopraan, Romain Bischoff - bariton;  Josep Vicent - dirigent.

Zowel op Java als op Bali gebruikt men de gamelan voor het begeleiden van de Ramayana verhalen in wayang kulit of dansdrama. De Javaanse en Balinese gamelanmuziek leent zich daar bijzonder goed voor; sommige muziekstukken uit het gamelanrepertoire zijn speciaal bedoeld om wisseling van scènes te begeleiden of om bepaalde thema's als oorlog, liefde en verdriet te verklanken. Bijzonder aan "The Golden Deer" is het gebruik van het westers-gestemde gamelanorkest. Hierdoor kon Wullur de gamelan combineren met westerse instrumenten. De felle klanken van de bronzen toetsen, de gonzende hangende gongs en kabbelende klanken van de gongketels zijn in harmonie verweven met het westerse strijkkwartet, koor en operastemmen.

In de 40 minuten durende compositie worden 4 scènes van de Ramayana uitgebeeld:

Het begint met de ontmoeting tussen Rama en twee jongens, tweelingbroers, die het verhaal over Rama en Sita in een duet zingen. De volgende scène beeldt de oorzaak uit van de verbanning van Rama, Sita en Laksmana: de fatale dialoog tussen Kekayi, de tweede vrouw van Rama's vader Dasaratha en Dasaratha. Vervolgens verplaatst het verhaal zich naar het oerwoud waar de ontvoering van Sita plaatsvindt en we als publiek voor het eerst het gouden hert te zien krijgen. De laatste scène in "The Golden Deer" handelt over de strijd tussen Rama en Rahwana en de bevrijding van Sita. Hierin speelt de verteller, versterkt door een kecak-koor, een grote rol.

Datum : zaterdag 15 november

Lokatie : Muziekcentrum De IJsbreker
Workshop : 'Vrouwenstemmen in diverse tradities'

Deze middag belooft een levendige uitwisseling met het publiek te worden. Tijdens de workshop krijgt het publiek een demonstratie van de vrouwelijke zangstem in verschillende niet westerse zangtradities. De volgende stijlen komen aan bod: Balkan zang, Japanse zang, Indiase zang, Javaanse / Sundanese zang versus klassieke en lichte muziek zang. Tijdens de workshop geven zangeressen die zijn gespecialiseerd in genoemde stijlen een demonstratie van de diverse zangtradities. Tevens voeren zij een experiment uit met een geselecteerd panel van zangeressen aan wie zij de zangtechnieken uitleggen. Het panel zal, samen met het publiek, proberen de verschillende zangstijlen uit te voeren. Hierbij zal Alberto ter Doest, specialist in "Estill Voice Training" de technieken fysiek analyseren en uitleggenUitvoerenden: Galina Durmishkalya (Bulgarije), Junko Ueda (Japan), Sandhya Sanjana (India), Sinta Wullur (Indonesië) en Jannie Pranger (Nederland) samen met een divers panel van zangeressen en stemspecialisten van 'Estill Voice Training Systems'.

Uitvoerenden: Galina Durmushliyska (Bulgarije), Junko Ueda (Japan), Sandhya Sanjana (India), Sinta Wullur (Indonesië) en Jannie Pranger (Nederland) samen met een divers panel van zangeressen en de stemexpert op het gebied van 'Estill Voice Training Systems' Alberto ter Doest.

Datum : zaterdag 15 november

Lokatie : Muziekcentrum De IJsbreker
Concert 'Coloured Voices'

Tijdens het concert 'Coloured Voices' hoort het publiek de zangeressen die de workshop gaven nogmaals, ditmaal met hun eigen ensembles. Tevens zullen een aantal composities van Sinta Wullur uitgevoerd worden.

- Bulgaarse volksmuziek door Galina Durmushliyska begeleid op accordeon
- Indiase muziek door Sandhya Sanjana begeleid op tablas
- Bewerking van Sundanese muziek door Sinta Wullur en Ensemble Multifoon
- Bayangan voor basblokfluit en tape door Jorge Isaac
- Première van de compositie van Sinta Wullur voor solo zang door Jannie Pranger
- Japanse zang en biwa door Junko Ueda

Datum : zondag 16 november

Lokatie : Muziekcentrum De IJsbreker
Workshops : 'Traditionele, Balinese en Javaanse gamelan'

Onder leiding van Henrice Vonck en Elsje Plantema krijgt het publiek de gelegenheid kennis te maken met de fascinerende instrumenten en ritmes van de gamelan. Doordat de technische eisen in de gamelanmuziek niet al te hoog zijn, kunnen de deelnemers in de 3 uur durende workshop een goed klinkend muziekstuk instuderen. De workshops worden dan ook afgesloten met een muzikale presentatie door de deelnemers aan de workshop.

Datum : zondag 16 november

Lokatie : Muziekcentrum De IJsbreker
Concert 'Gamelan in de Kamermuziek'

Een concert met kamermuziekwerken van Sinta Wullur en Jan Rokus van Roosendael, geïnspireerd op traditionele gamelanmuziek.

Tijdens dit concert worden verschillende gamelanstijlen gespeeld door kleine ensembles. Voorbeelden hiervan zijn de Balinese Gender Duo en Javaanse zang begeleid door een gamelaninstrument en rebab (strijkinstrument). Deze muzikale elementen uit de Javaanse en Balinese gamelan komen later in het concert terug in composities en arrangementen van Sinta Wullur en Jan Rokus van Roosendael. Ensemble Multifoon bespeelt in dit concert de traditionele gamelan en westerse instrumenten zoals de piano, klarinet en marimba.
Gamelan movements & voice expeditions: carte blanche voor Sinta Wullur wordt gepresenteerd door Stichting Vrouw en Muziek i.s.m. Muziekcentrum De IJsbreker. Het festival wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van OCenW, het Amsterdams Fonds voor de Kunst, het Fonds voor de Podiumprogrammering en Marketing, Thuiskopie Fonds en Stichting Raras Budaya.

Muziekcentrum De IJsbreker
http://www.deysbreeker.nl/

Stichting Vrouw en Muziek
http://www.deysbreeker.nl/

Sinta Wullur
www.sintawullur.nl/