3 okt 2010 ~ Rubber

Op zondag 3 oktober 2010 neemt het Nederlands Zang Theater u mee naar het leven op een rubberplantage in het voormalig Nederlands- Indië met de voorstelling "Rubber". De uit Indonesië afkomstige componiste Sinta Wullur componeerde speciaal voor deze productie tijdloze Indonesische muziek voor koor en gamelan.Deze muziek wordt gecontrasteerd met Europese ballroom muziek uit het interbellum voor koor en combo.

"Het geld viel van den Heemel"

Muziektheater naar de roman van Madelon Székely-Lulofs uit 1931.  Met de voorstelling Rubber neemt het Nederlands ZangTheater u mee naar het leven op een rubberplantage in het voormalig Nederlands-Indië. Het verhaal, geïnspireerd op de gelijknamige roman van Madelon Székely-Lulofs, verbeeldt de verveling van een plantersvrouw, de botte kroegjool van de plantersgemeenschap, de stereotype oordelen over de oosterling - de 'onberekenbare' koelies en ' trage' bedienden - en de crisis van 1929 waardoor de rubberprijzen kelderden en het jarenlange zwoegen van de planters voor niets is geweest. Maar ook de onverdraaglijke hitte aan Sumatra's oostkust speelt een hoofdrol in het verhaal en op de achtergrond figureert als "stille kracht" de njai of inlandse huishoudster.

 

post_2010_10_Rubber_02

 

Regie:
is in handen van regisseur Joos van Dooremalen. Met Joos van Dooremalen werden eerder succesvolle producties gemaakt, zoals 'Tegenpolen'.

Muziek:
De uit Indonesië afkomstige componiste Sinta Wullur componeerde speciaal voor deze productie tijdloze Indonesische muziek voor koor en gamalan. Deze muziek wordt gecontrasteerd met Europese ballroom muziek uit het interbellum voor koor en combo. Sinta Wullur verbindt deze twee genres met destijds in Nederlands-Indië populaire krontjong muziek op Maleise tekst. 'Rubber' compositie voor de muziektheaterproductie wordt uitgevoerd door het Nederlands Zang Theater.

directie en muzikale leiding:
Anthony Zielhorst

speeldata
zo 3 oktober 2010 (15.30 en 20.15 uur)
Theater Merlijn (Rabarber)
Bilderdijkstraat 35
2513 CM Den Haag
www.rabarber.net

vr 8 en za 9 oktober 2010 (20.15 uur)

zo 10 oktober 2010 (15.30 en 20.15 uur)
Badhuistheater De Bochel
Boerhaaveplein 28
1091 AT Amsterdam
www.badhuistheater.nl