17 Juni 2023 ~ Global Gongs Laboratorium

Kom naar Global Gongs Laboratorium op de Dag van de Componist voor een kennismakingsconcert met de nieuwe gamelan

Componisten Sinta Wullur (Nederlands-Indonesisch) en Maarten Bauer (derde generatie Indo) hebben hun binding met Indonesië in muziek vertaald. Hun muzikale zoektocht gaat via studies gamelan in Indonesië, Nederland en Singapore. Ze zijn overtuigd dat gamelan een aanwinst is voor de muziek in de 21ste eeuw.

Global Gongs met de twaalf tonen van de piano ontwikkeld door componist Sinta Wullur is losgemaakt van de associaties met de voormalige kolonie. In een installatie van bronzen gongs en toetsinstrumenten wordt nieuwe gamelan- en slagwerkmuziek gemaakt. Recentelijk is een groep compositie en musicologie studenten door componist Maarten Bauer bij elkaar geroepen om kennis te maken met de mogelijkheden van de Global Gongs.

In een kort concert worden de resultaten van de kennismaking met de gamelan gepresenteerd. Er wordt een demonstratie gegeven met uitleg hoe je elementen en principes uit de traditionele gamelan en wereldmuziek met de klassieke en moderne westerse muziek kan vermengen. Naast composities en arrangementen van Sinta Wullur en Maarten Bauer, hoor je arrangementen van Steve Reich, Nino Rota en Eric Satie.

Onderdeel van de presentatie is de uitnodiging aan het publiek om te participeren met het bespelen van de gongs. Een mooie gelegenheid om kennis te maken met het fenomeen gamelan vanuit de beleving van de klank en het samenspel.

https://newmusicnow.nl/ontdek/project/meer-dan-100-componisten-doen-mee

Locatie: Het Gamelanhuis, Veemkade 578, Amsterdam
Tijd: aanvang 18:00 uur
Entree: tickets Global Gongs Laboratorium € 5,00
Reserveren: heleenverleur111@gmail.com