8 Okt 2023 ~ Stichting Erfgoed Medan Goes Java

Gamelan Ensemble Widosari & Dans Ensemble Sinar Anyar

verzorgen een concert met dans op dit event georganiseert door Stichting Erfgoed Medan.

 

Indonesië is zó enorm rijk in verscheidenheid, dat wij als    Stichting Erfgoed Medan ons niet willen beperken door niet over onze eigen grenzen heen te kijken, te observeren en te leren. Op zondag 8 oktober 2023 om 14:00 uur organiseren wij in het Gamelanhuis in Amsterdam onze najaarsthemadag met een concert Javaanse Gamelan en Dans van Gamelan Ensemble Widosari en Dans Ensemble Sinar Anyar!

Deze middag brengt men een selectie van stukken uit het muziek- en dansrepertoire uit Midden-Java, Indonesië. Altijd al iets meer willen weten over hoe Javaanse dans en gamelanmuziek in elkaar zitten? Dan is dit concert een uitgelezen kans want tussen stukken door wordt ook een korte uitleg gegeven over deze Javaanse kunstvormen.

 

Widosari (1993) is uitgegroeid tot een begrip in de Europese gamelanwereld, een hecht ensemble dat probeert de muzikale lat zo hoog mogelijk te leggen. Widosari treedt op in verschillende bezettingen, van groot orkest tot klein ensemble. Projecten in samenwerking met Javaanse musici, dansers, dhalangs, maar ook westerse musici en componisten vormen vaak de hoogtepunten. Zo heeft Widosari in de loop der jaren prachtige concerten en theatervoorstellingen gerealiseerd en wordt gezien als het beste gamelanorkest buiten Java.

Dans Ensemble Sinar Anyar beoefent de Midden-Javaanse hofdansen in de stijl van de kraton in Surakarta. Met een eeuwenlange danstraditie is deze vorm uitgegroeid tot één van de meest verfijnde dansen uit Indonesië. De dansen van Sinar Anyar zijn uit het reportoire van het paleis van Surakarta en verbeelden verhalen uit diverse Aziatische epossen, zoals de Mahabharata, Panji Semirang of Damar Wulan. Daarnaast brengt men speciale welkomst-, liefdes- en gevechtsdansen ten tonele.

 

Het Gamelanhuis is gevestigd in Pakhuis Wilhelmina aan het IJ te Amsterdam. Waar ooit de schepen van de VOC aanmeerden ligt nu het pakhuis Wilhelmina. Sinds 1990 zijn in dit pakhuis zeven gamelanorkesten gehuisvest. Stichting Het Gamelanhuis kijkt uit op de Javakade, de Sumatrakade en de Kratontuin.

Dat “kan” geen toeval zijn.

Locatie:
Het Gamelanhuis
Veemkade 578
Amsterdam
Capaciteit zaal : 60

8 oktober 2023:
Inloop 14.00 uur
aanvang 14.30 uur
einde 17.00 uur

Kaarten:
à € 25,-- p/st. kunt u bestellen via penningmeester@erfgoed-medan.org