18 September 2021 ~ Ritual Bells

Vrijdag 18 september start de tournee van Ritual Bells, Global Gongs in Utrecht en reist daarna door naar Amsterdam, Hoorn en Den Haag. Ritual Bells, Global Gongs is een magisch theatraal concert, uitgevoerd op westers, chromatisch gestemdegestemde gamelan-instrumenten gecombineerd met basklarinet en viool. Dit door solisten en koor gezongen werk is een emotionele reconstructie van de gedeelde geschiedenis van Nederland en Indonesië. De vooruitstrevende Indonesisch-Nederlandse componiste Sinta Wullur brengt oosterse en westerse muziekculturen samen, op een door haar ontwikkeld gamelan-instrumentarium, in een fascinerende hedendaagse compositie. De regie is in handen van Jos van Kan en het libretto is verzorgd door schrijfster Mirthe Frese.

Eenentwintig zangers en muzikanten onderzoeken in Ritual Bells, Global Gongs gezamenlijk ons gedeelde verleden. Vanaf het begin van de VOC tot aan de geboorte van Indonesië. Hoe kijken wij allen terug op de geschiedenis van de voormalige kolonie? Wat is een passende manier om deze gebeurtenissen samen een plek te geven? Het concert kan als een ritueel beleefd worden om de geschiedenis te herdenken en de nieuwe relatie tussen Indonesië en Nederland te vieren.

De musici van Ensemble Multifoon spelen op een arsenaal van monumentale bronzen gongs en toetsinstrumenten, samen met Fie Schouten op basklarinet en Emma Breedveld op viool. Het Neon koor en de twee vocale solisten Bernadeta Astarien Ilyass Nadjafi zingen poëtische teksten die de relatie tussen beide landen vanuit verschillende invalshoeken belichten. Dat alles onder leiding van dirigent Fokko Oldenhuis en het geheel wordt aangekleed met koperen kunstobjecten van modeontwerper Karin Marseille. De trilling van deze meerstemmige geschiedenis wordt zo voelbaar gemaakt.

Speellijst 2021

za 18 september 20.30 – Nicolaïkerk, Utrecht
* Voorprogramma: Composities van Jehan Alain, Jan Welmers en Arvo Pärt door Ko Zwanenburg op het orgel van de Nicolaïkerk en Neon koor, o.l.v. dirigent Fokko Oldenhuis.
zo 19 september 19.00 – Festival Muze van Zuid, Vrijburg, Amsterdam
vr 24 september 20.15 – Muziekgebouw aan ‘t IJ, Amsterdam
za 2 oktober 20.30 – Oosterkerk, Hoorn
vr 8 oktober 20.30 – Theater Korzo, Den Haag

Voor meer informatie over kaartverkoop, ga naar: https://www.sintawullur.com

 

impressies: