13 tm 17 jun 2007 ~ 1e International Gamelan Festival Amsterdam

Vol trots kondigen wij het 1e Internationale Gamelan Festival Amsterdam (IGFA) aan. Het eerste Internationale Gamelan Festival in Amsterdam met vier dagen traditionele en moderne gamelan musiek en dans uit Bali, Java en Europa. 2 dagen conferenties en 3 dagen Masterclasses. Top musici uit binnen en buitenland.

 

INTERNATIONAAL GAMELAN FESTIVAL AMSTERDAM (IGFA)

 

Conference Programma

Wednesday 13 June 2007

Indonesian Contemporary Gamelan: Developing the Tradition or Separated from the Tradition?

10:00-10:15 Opening by Dieter Mack,  chair

10:15-10:45 Keynote by Prof. Dr. Waridi, ISI Surakarta: Musik  Gamelan: Sebuah Catatan
Tentang Pendidikan, Kehidupan, dan Kekaryaan - Gamelan Music: Remarks About Education, Life and Work

11:00-11:45 Dr. Rustopo, ISI Surakarta: Metamorfosis Gending Undur-Undur Kajongan

12:00-14:00 Lunch and Javanese Lunch concert

14:00-14:45 Prof. Dr. I  Wayan Dibia, ISI Denpasar: Changes of Gong Kebyar Composition
During the Last  two Decades

14:45-15:30 I Madé Arnawa, ISI Denpasar: Pendro - A somewhat Hybrid Gamelan

15:30-16:15 Wayne Vitale, director Sekar Jaya, California: Development of New Seven-Tone
Music in Bali

16:30-17:15 I Wayan Sadra, ISI Surakarta: Apa Perlunya Identitas - For What Do We Need Identity?

17:15-18:00 Iwan Gunawan, UPI Bandung, Pembaruan Musik Gamelan di Jawa Barat Ditinjau dari Eksperimen, Bunyi dan Perluasan Gramatika  Musik - Renewal of Gamelan Music in Westjava: Sound Experimentation and Extension of Musical Grammatics

 

Thursday 14 June 2007

Contemporary Gamelan Music Outside Indonesia

10.00-10:45 Sinta Wullur, Amsterdam: Amalgam: About the Gamelan Music of Sinta Wullur

10:45-11:30 Prof. Dr. Henry Spiller, Univ. of California,  Davis: Even More Western Than it Sounds: Lou Harrison - Music for Gamelan and Western Instruments

11:30-12:15  Andrew Timar, Evergreen Club Gamelan, Toronto

12:15-14:00 Lunch and Javanese Lunch concert
Workshop and Composers Discussion

14:00-15:15 Klaus Kuiper & Jurrien Sligter (Ensemble Gending) present young composers of the Utrecht Conservatory

15:15-16:15 AL Suwardi: piece for Gamelan Gentha (newly commisioned work by the IGFA), group ISI Surakarta

16:30-17:15 Jody Diamond

17:15-18:00 Joko Susilo

18.00 Closing  Event

 

Master classes

Een driedaagse sessie met masterclasses van donderdag 14 tot en met zaterdag 16 juni voor ervaren musici en dansers, onderwezen door vooraanstaande gastartiesten uit Java en Noord-Bali. De masterclasses worden afgesloten met slotpresentaties en een gemeenschappelijke Tjak Massal op het Roots Open Air festival op zondag 17 juni van 13.00 tot 20.00 uur. Voor de Masterclasses nodigen we zowel groepen uit als ervaren individuen.

Alle masterclasses vinden plaats in en rond het Tropentheater in een continu programma van 09.30 tot 17.30 uur. Het schema wordt u toegezonden na ontvangst van uw inschrijving.

 

Masterclasses Noord-Balinese Muziek en Dans

Gong Kebyar
Deelnemers studeren het specifieke repertoire en de stijl van de Noord-Balinese gamelan, aan de hand van het stuk Palewakia. Docenten zijn Gede Yudi Gautama, artistiek leider van Tri Bhuana Giri, Made Trip en Gusti Bagus Suarsana.

Gamelan Jegog
Docenten zijn Putu Sumiarsa, artistiek leider van Sekaa Jegog Yuskumara en Gede Oka Artha Negara.

Dance North Bali Style
Deelnemers studeren het speficieke repertoire en de bewegingen van de Noord-Balinese dans, aan de hand van het stuk Palewakia. Docenten zijn Ni Putu Rima Febriana en Ni Luh Putu Dian Purwanti uit Banyuatis.

Masterclasses Surakarta Muziek en Dans
Gamelan Surakarta, vocaal & instrumentaal
Deelnemers studeren vocale en instrumentale technieken en interpretaties in de hofstijl van Surakarta. bestaande gamelangroepen wordt de gelegenheid geboden om groepslessen te boeken. Docenten: Aloysius Suwardi, Bambang Siswanto, Joko Purwanto.

Gamelan Yogya
Deelnemers studeren traditionele composities in de hofstijl van Yogyakarta. Docent: Joko Winarko.

Tari Putri
Deelnemers studeren vrouwendansen in de stijl van Surakarta. Docent: Theresia Sri Kurniati.

Tari Alusan
Deelnemers studeren verfijnde mannendansen in de stijl van Surakarta. Docent: Matheus Wasi Bantolo.

Tari Gagah
Deelnemers studeren krachtige mannendansen in de stijl van Surakarta. Docent: Agung Kusumo Widagdo.

Tjak Massal
Alle deelnemers aan de masterclasses studeren gezamenlijk een Tjak Massal in onder leiding van en gearrangeerd door I Wayan Dibia. Het resultaat, een grootschalige kecak bestaande uit vocale interlocking ritmes en beweging, presenteren de deelnemers tijdens Roots Open Air, op zondag 17 juni 2007.
Inschrijven
Aanmelden voor de masterclasses kan door het aanmeldingsformulier op de website te downloaden, in te vullen en op te sturen naar: Tropentheater IGFA, Postbus 95001, 1090 HA Amsterdam. Of stuur uw aanmelding per fax naar 020 568 8384.

De kosten voor de masterclasses bedragen:
- Vroege vogel-tarief (deadline 14 mei 2007) € 150 (individueel), € 125 (groep met een minimum van 8 leden)
- Regulier tarief (deadline 28 mei 2007) € 175, (individueel), € 150 (groep met een minimum van 8 leden)

De deelnemers aan de masterclasses krijgen korting op alle concerten van het IGFA.

Contact en informatie
Tropentheater
Henrice Vonck (coördinator IGFA)
h.vonck@kit.nl
020 5688 500 (telefoon)
020 5688 384 (fax)

 

Concerts

Donderdag 14 juni

Gamelan nu: Wereldpremière Gamelanopera Sita's Liberation en Ensemble Gending
Dit werk van Sinta Wullur is op 14 juni het tweede programmaonderdeel van Gamelan Nu, hedendaagse gamelanmuziek van Nederlandse bodem, op het Internationale Gamelan Festival Amsterdam.
In deze opera wordt het Ramayana-epos belicht vanuit de vrouwelijke hoofdfiguur Sita, gezongen door Barbara Tetenberg. Ze wordt omringd door mythische figuren, dieafwisselend live en via schimmenspel tot leven komen. In de muziek die Wullur heeft geschreven, doorklinkt haar fascinatie voor het samenbrengen van verschillende tradities. Muziek op westers gestemde gamelaninstrumenten en strijkkwartet wordt gecombineerd met een koor dat westerse harmonieën afwisselt met Balinese kecak klanken.

Uitvoering:
ensemble Multifoon, Doelenkwartet en het Ramayana Projectkoor
o.l.v. Fokko Oldenhuis
Barbara Tetenberg, mezzosopraan - Sita
Remco Nitschelm, tenor - Verteller
Joko Susilo, dhalang  -  Wayang
Dans: Arnaud Kokosky Deforchaux, Charles Renoult, Ignaro Petronilia
Muziek: Sinta Wullur
Libretto: Paul Goodman
Regie: Javier López Pinón
Lichtontwerp: Alex Brok
Kostuumontwerp : José Berkhof en Suzanne Esser
Productie: Erica Baud

Het eerste onderdeel van de avond is het programma Antara benua dan benua uitgevoerd door Ensemble Gending. Hedendaagse gamelanmuziek van Nederlandse bodem. Ensemble Gending  o.l.v. Jurrien Sligter presenteert hun meest recente programma Antara benua dan benua (Tussen Twee Werelden) en de première van de gamelanopera Sita's Liberation, muziek Sinta Wullur, libretto Paul Goodman, regie Javier López Piñón.

Het verhaal is gebaseerd op het Ramayana epos, waarbij Wullur het perspectief van de vrouwelijke hoofdfiguur Sita heeft gekozen. Sita wordt vertolkt door mezzosopraan Barbara Tetenberg, de mannelijke rollen worden vertolkt door dansers. Dit alles tegen de achtergrond van een levensgroot wayangscherm waarop poppenspeler Joko Susilo de Ramayanawereld tot leven wekt.

Aanvang: 20:00 uur
Lichthal van het Tropenmuseum,
Linnaeusstraat 2
Reservering: 020-5688500
www.tropentheater.nl

 

Vrijdag 15 juni

Gamelan en dans uit Java
Een concert met een ongekend groot gamelanorkest bestaande uit 15 musici van ISI Surakarta in samenwerking met de beste Javaanse gamelanspelers uit Europa, o.l.v. Aloysius Suwardi. De groep van ISI Surakarta presenteert nieuw werk voor Gamelan Gentha ("Koebellen gamelan"), van instrumentenbouwer en componist Aloysius Suwardi. De antieke slendro gamelan van het Tropenmuseum, gebouwd volgens Yogya's model, komt optimaal tot zijn recht in een muziekstuk in de Yogyase kratonstijl, gespeeld door ensemble Widosari.
De groep van ISI Surakarta, aangevuld met de europese musici, speelt vervolgens geliefde muziek- en dansstukken uit het nu gangbare repertoire van Surakarta, met volledig bezet gamelanorkest en koor (ruim 25 musici) en drie topdansers van ISI Surakarta. Dr.Waridi, adviseur van het Java programma, zal kort de dansen, de composities en de beide klassieke hofstijlen toelichten.
Als intermezzo, en ter vergelijking met de Javaanse gamelantraditie, bespelen Balinese musici uit Jembrana (west-Bali) en van de groep Sekar Jegog Yuskumara, o.l.v. Putu Sumiarsa hun imposante bamboe-gamelan jegog . (zie ook Roots Open Air)

Aanvang: 19:30 uur
Tropenmuseum,

 

Zaterdag 16 juni

Gamelan en dans uit Bali
Voor het eerst in Europa: Gong Kebyar orkest Tri Bhuana Giri met musici en dansers uit Noord Bali presenteert een aantal van de meest toonaangevende en opwindende muziek- en dansstukken van de vroege 20e eeuw, waaronder Palewakia, Kebyar legong (de originele versie van Taruna Jaya) voor 2 dansers en gamelan, en Lelonggoran, plus twee nieuwe stukken in opdracht van het IGFA door de componisten I Gede Arnawa (Zuid-Bali) en I Gusti Bagus Sudiatmaka Sugriwa, de leider van het Noord-Balinese gezelschap.
Als intermezzo, Javaanse gamelan: klassieke hofmuziek uit Yogyakarta op de antieke slendro gamelan van het Tropenmuseum.

Aanvang: 19:30 uur
Tropenmuseum,

 

Zondag 17 juni

Amsterdam ROOTS Open Air: Balinese gamelan Jegog
Het programma zal een hoogtepunt hebben in het Amsterdamse ROOT Open Air Festival met indrukwekkende Balinese gamelan Jegog, inclusief zeer bijzondere muziek uit West Bali met gigantische bamboe marimbas. Deze instrumenten zijn specifiek voor West Bali waar de bamboe groot genoeg wordt (25 cm diameter). Vanwege de grootte en sonoriteit wordt deze muziek het best gewaardeerd in de buitenlucht.
Een ander speciale attractie is de Tjak Massal, uitgevoerd door alle IGFA deelnemers en onder leiding van IGFA curator I Wayan Dibia waarbij het publiek wordt uitgenodigd te participeren.
Het gamelan podium zal dienen om de eindpresentaties van de masterclass deelnemers te kunnen tonen.

 

Organisatie

I Wayan Dibia (curator Bali) is een van Bali's toonaangevende dansers en wetenschappers. Hij creëerde veel nieuwe dansen die nu op heel Bali bekend zijn, en is een expert inkecak, muziek en dansvorm die gebruikt maakt van in elkaar grijpende ritmes. Dibia is een senior staflid en professor aan het Indonesische Instituut voor de Kunsten (ISI) in Bali, waar hij eerder directeur van was.

Wayne Vitale (curator Bali) verwierf internationale erkenning als componist, uitvoerder en wetenschapper op het gebied van de Balinese gamelanmuziek. Hij is de leider van Gamelan Sekar Jaya, een in Californië gevestigde gezelschap bestaande uit 50 personen, dat een ongeëvenaarde wereldwijde reputatie heeft opgebouwd.

Elsje Plantema (coördinator Java-programma) is etnomusicoloog, musicus en docent aan de Hogeschool voor de Kunsten van Amsterdam. Zij is artistiek leider van het in Amsterdam gevestigde Javaanse gamelanensemble Widosari, dat een lange geschiedenis heeft met projecten en theaterproducties met befaamde Javaanse artiesten in Nederland en daarbuiten.

Aloysius Suwardi (artistiek leider Javaanse gamelan) kreeg internationale erkenning als componist, gamelanspeler en docent (traditionele en hedendaagse muziek), gamelanstemmer en -restaurateur en bouwer van experimenteel instrumentarium. Zijn composities werden uitgevoerd in nieuwe muziek festivals over de hele wereld (in o.a. de Verenigde Saten, Canada, Oezbekistan, Zuid-Afrika). Recent ontwikkelde hij de Gamelan Gentha, die bestaat uit koebel-achtige instrumenten, die ook bespeeld worden tijdens de voorstelling in Amsterdam.

Prof. dr. Waridi (adviseur Java-programma) is afkomstig uit Centraal Java en woonde van jongs af aan voorstellingen bij van traditionele Javaanse uitvoerende kunsten. Hij behaalde zijn diploma aan ASKI Surakarta (de Academie voor Javaanse Kunsten) als muzikant, en studeerde vervolgens musicologie aan de Gajah Mada Universiteit in Yogyakarta. Waridi is componist, en auteur van tal van wetenschappelijke boeken en artikelen. Momenteel is hij als professor musicologie verbonden aan ISI (Indonesische Instituut voor de Kunsten) in Surakarta.

Henrice Vonck (coördinator IGFA) is etnomusicoloog, musicus en docent aan  Codarts, Hogeschool voor de kunsten Rotterdam. Zij is artistiek leider van het in Amsterdam gevestigde Balinese gamelanensemble Irama, dat een lange geschiedenis heeft met projecten en theaterproducties met befaamde Balinese artiesten in Nederland.

Anmaro Asia Arts heeft meer dan 20 jaar ervaring in de productie, promotie en tournée - organisatie van traditionele en moderne Aziatische muziek, dans en theater. Voor meer informatie over Anmaro zie http://www.anmaro.com.

 

post_2007_06_igfa_02

 

Het IGFA is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van:

HGIS Cultuurfonds
Fonds voor Podiumprogrammering en Marketing (FPPM)
Prins Bernhard Cultuurfonds
Amsterdam Fonds voor de Kunst (AFK)
Tropenmuseum www.tropentheater.nl

post_2007_06_igfa_03