15 feb 2007 ~ Antara Benua Dan Benua, tussen twee werelden

Nieuwe werken door Nederlandse en Indonesische componisten onder meer geschreven in opdracht van het Erasmus Huis in Jakarta. 15 Februari 2007 een eenmalig optreden in Korzo door Ensemble Gending olv Jurrien Sligter

ANTARA BENUA DAN BENUA

TUSSEN TWEE WERELDEN

Voor het eerst in de geschiedenis speelt een stel Hollandse kaaskoppen op de traditionele javaanse gamelan drie nieuwe, speciaal voor hen geschreven compositites van Indonesische componisten. Na de première in Jakarta afgelopen zomer is dit programma van Nederlandse en Indonesische composisties voor het eerste hier te horen. De groep speelt geen traditionele Javaanse muziek: dat kunnen andere beter. Iedere compositie voor Ensemble Gending kan worden beoordeeld op de manier waarop de componist een spanningsveld weet te creëren tussen de Javaanse instrumenten met hun eigenaardige stemming enerzijds en typisch westerse fenomenen als elektronica en westerse slagwerkinstrumenten anderzijds.

Voor Ensemble Gending ging een lang gekoesterde wens in vervulling: componisten uit Indonesië, een land met een muziekcultuur waarin volledig genoteerde composities niet veel voorkomen, schreven in opdracht van het Erasmus Huis (Jakarta) stukken, die helemaal zijn toegespitst op de mogelijkheden van de groep. Muzikanten met wortels in de traditionele gamelancultuur zijn niet gewend alle aspecten van een compositie vast te leggen. Hooguit hoofdzaken worden summier genoteerd en orale overlevering speelt een belangrijke rol.

De drie componisten die in dit nieuwe programma van Ensemble Gending figureren hebben hun wortels in de traditionele muziek maar tevens een opleiding in westerse muziek genoten:
Slamet A. Sjukur heeft in Parijs gestudeerd en daar veertien jaar gewoond, Dody Satya Ekagustdiman heeft in Feiburg compositie gestudeerd en Dedy Hernawan heeft aan de Universitei van Bandung kennis van westerse muziek opgedaan.

Programma

Bala Katunda (2005)
Dody Satya Ekagustdiman

Malaikat (2006)
Philemon Mukarno

Antara Benua dan Benua (2005)
Roderik de Man

GAME-land 2  (2005)
Slamet A. Sjukur

Nina bobok bagi pengatin (2006)
Jonas Bisquert

Boyong (2005)
Dedy Hernawan

Celana (2006)
Klaus Kuiper

 

Ensemble Gending bestaat uit:

Jurrien Sligter (leiding)
Armeno Alberts
Jonas Bisquert
Jolanda de Heus
Robbert van Hulzen
Klaus Kuiper
Rob van de Poel
Michel Ponsioen
Renske Spek
Frank Wienk
Hans Witteman
Hans van Zijp

 

post_2007_02_Antara_02