12 tm 15 okt 2007 ~ OVERSTEEK

Raras Budaya is (mede) organisator van het festival Oversteek. Dit festival over de actuele culturele wisselwerking tussen Nederland en Indonesië brengt de vele aspecten van deze interactie ten tonele: muziek, theater, beeldende kunst en literatuur.

 

FESTIVAL INDONESIË - NEDERLAND NU
12 - 15 Oktober 2007

 

Muziek
* Basho Ensemble
* Ensemble Gending
* Ensemble Multifoon
* Gamelan-ensemble Widosari
* Monica Akihary

Theater
* Delta Theatergroep

Film
* Leonard Retel Helmrich

Programma

Donderdag 12 oktober

Baleganjur Balinese optochtmuziek
Start: UCK Domplein - 19.00 uur o.l.v. Henrice Vonk
Baleganjur is een Balinese gamelanprocessie, waarin de draagbare instrumenten van de Balinese Gamelan worden bespeeld terwijl men op weg is. Baleganjur betekent letterlijk 'Marcherend Leger'.  Als aanloop van het Oversteek Festival vindt op donderdagavond een Baleganjur optocht plaats door de Utrechtse binnenstad. Professionele musici van Irama en het Ensemble Gending nemen, samen met leerlingen van het UCK, hieraan deel en geven de binnenstad voor even een Balinese klankkleur.

 

Vrijdag 13 oktober Openingsavond

Theater Kikker -20.30 uur Ensemble Gending o.l.v. Jurrien Sligter  € 12,- / € 9,-
Antara Benua dan Benua – Tussen twee werelddelen in, wacht het verlangen van de oceaan - een programma met premières voor gamelan (en tape) van drie Nederlandse en drie Indonesische componisten: De Man, Mukarno, Syukur, Ekagustiman, Bisquert en Hernawan. Gending bespeelt de Javaanse gamelan. Het programma is in juli tijdens het Yogya Gamelan Festival op Java voor het eerst gespeeld. www.ensemblegending.nl

 

Zaterdag middag 14 oktober

Theater Kikker - 14.00 uur Gamelan workshop o.l.v. Elsje Plantema € 5,-

RASA STUDIO - 14.00 uur Workshop Pencak Silat Anoman o.l.v. Charles Renoult € 5,-
Pencak Silat is een Indonesische krijgskunst, gericht op zelfverdediging, en betekent letterlijk 'gracieuze beweging' en 'gevecht'. Er bestaan vele stijlvormen en toepassingen, die voor het eerst tezamen met Indische oud-KNIL militairen naar Nederland zijn gekomen.  Charles Eduard Renoult (11-03-1957) is een Pencak Silatdanser en geeft via zijn "fysieke lichaam" een kijkje in de wereld van de Pencak Silat Anoman. Deze met geheimhouding omklede bewegingskunst werd vijftig jaar geleden in Nederland geïntroduceerd door Verdi Phefferkorn von Offenbach (1921).  De Pencak Silat stijl Anoman is genoemd naar de aanvoerder van het apenleger dat volgens het tweeduizend jaar oude Indische epos Ramayana de koningszoon Rama hielp zijn echtgenote Sita te bevrijden uit de handen van de duivelse Ravana.  Het is de enige vorm van Pencak Silat waarin niet de tegenstanders centraal staan, maar het eigen lichaam en het eigen innerlijk. Pencak Silat Anoman leert de beoefenaars de essentie van de menselijke beweging.
Renoult begon op zijn zestiende zijn Pencak Silat Anoman trainig op de academie van Phefferkorn. Op zijn zesentwintigste besloot hij te onderzoeken hoe hij de Pencak Silat toegankelijk kon maken voor anderen. Dit heeft onder andere geresulteerd in samenwerkingen met gerenommeerde theater- en dansgezelschappen in binnen- en buitenland.  Tijdens Festival Oversteek zal Charles Renoult zijn visie over deze gevechtskunst, dans en sport uitéén zetten. Hij zal naast de historie van deze sierlijke gevechtskunst, ook zijn bevindingen delen met het publiek aangaande de relatie tussen Indonesië en Nederland.

ASA - 15.00 uur - Kerto en de Zeegodin ( vanaf 8 jaar)  volwassenen € 6,- / € 3,60 kinderen € 4,-
Als hij tien jaar oud is mag de jonge Kerto eindelijk mee met de mannen uit het dorp om vogelnestjes te plukken van de steile rotsen bij de zee. Bij zich draagt hij een heerlijke offermaaltijd die zijn moeder heeft gemaakt, bestemd voor Ratoe Loro Kidoel, de wraakzuchtige koningin van de Zuideroceaan. Ooit was zij een lief prinsesje, maar nu wordt ze alom gevreesd. De lekkernijen zijn echter onweerstaanbaar en Kerto snoept er alvast van tekstschrijver Imme Dros bewerkt dit intrigerende Indonesische volksverhaal over de zee tot een sprankelende en humoristische vertelvoorstelling. De voorstelling wordt gespeeld door Nel Lekatompessy. De regie is in handen van Wim Meeuwissen en de muziek is van Sinta Wullur.

Filmtheater 't Hoogt 14.00 - 18.00 uur
14.00 uur - Stand van de Zon
16.00 uur - Stand van de maan
per film € 7,- beide films € 12,-
De eerste twee delen van een drieluik over het leven van een christelijk gezin in 's werelds grootste moslimnatie, Indonesië. Leonard Retel Helmrich (1959) oogste veel succes met deze in een zeer eigen dynamische stijl gefilmde filmdocumentaires . "De stand van de zon" won in 2003 de Dutch Academy Award (Het Gouden Beeld). "De stand van de maan" was te zien tijdens IDFA 2004 en won daar de Joris Ivens Award.

Theater Kikker - 17.00 uur € 12,- / € 9,-
Gamelan ensemble Widosari o.l.v. Elsje Plantema brengt een programma met klassiek Javaanse muziek en dans, geïnspireerd op de traditie van het hof Mangkunagaran te Surakarta, Midden Java, afgewisseld met werk van de 20ste eeuwse Indonesische componist Ki Nartosabdho (1925-1985).  Ensemble Widosari speelt klassieke Javaanse muziek en nieuwe Indonesische en westerse composities die hun wortels hebben in de traditionele gamelan. https://www.gamelanhuis.nl

 

post_2006_10_Oversteek_03

 

Zaterdagavond 14 oktober

Moluks Historisch Museum - 20.00 uur € 5,-
Molukse lagu-lagu (traditionals) met verschillende artiesten en  Molukse liedjes van verschillende artiesten. Programma wordt nader bekend gemaakt

RASA - 21.00 uur € 12,- / € 7,20
Boi Akih - Monica Akihary, Niels Brouwer featuring Sandip Bhattacharya
Betoverende zang afkomstig van het eiland Haruku, één van de Molukse eilanden, leidt je langs de muzikale (ver)gezichten van de jazz, world en hedendaagse muziek. In een intieme setting van zang, gitaar, tabla en cello. Monica Akihary's wortels liggen diep in de Indonesische archipel. Hoewel de muziek van Boi Akih subtiel refereert naar de Molukse wortels, in het bijzonder de traditionele ritmes, zijn het vooral de songteksten waar Monica haar eer betoont aan haar erfgoed. Geïnspireerd door haar jeugdherinneringen, zingt ze in haar vaders moeder-taal.

 

Zondagmiddag 15 oktober

Indisch-Indonesisch Centrum Nusantara Indah 14.00 tot 16.00 uur
€ 5 ,- kinderen € 3,-

Drie generaties vertellers
Dick Rompas, Titia Tarenskeen, David Cohen en Sonny. Drie verhalen uit drie generaties met een Indische achtergrond, met dans van Sinar Bulan, Rap en Kroncong. In het nieuwe Utrechtse activiteitencentrum voor mensen met een Indische achtergrond.
Filmtheater 't Hoogt 14.00 - 18.00 uur
Filmprogramma Leonard Retel Helmrich € 7,- / € 12,-
14.00 uur - Vlucht uit de Hemel
15.30 uur - Promised Paradise
Op zondag staan weer 2 films van L.R. Helmrich op het programma, in aanwezigheid van de filmmaker en muziek Kroncong nieuwe stijl. "Vlucht uit de hemel" ( 2003) is een spraakmakende en ontluisterende tvdocumentaire over een jongensinternaat op Java. Deze jongensinternaten spelen vaak een rol bij Islamitische aanslagen. Helmrich volgt een 13-jarige jongen die door zijn ouders op zo'n internaat is geplaatst.
"Promised Paradise" ging begin 2006 in première tijdens het Beeld voor beeld festival en geeft een beeld van de verwarring die ontstaan is na gebeurtenissen als terroristische aanslagen en de tsunami. Hoofdpersoon is de theatermaker Agus, die antwoorden wil op zijn vragen. Om deze te krijgen gaat hij de confrontatie aan met de ter dood veroordeelde daders van de aanslag op de discotheek op Bali. Hij interviewt niet alleen de nog levende Imam Samudra, maar praat ook met een van de overleden daders. Agus wordt zo in beslag genomen door zijn zoektocht dat hij vergeet zich te bekommeren om zijn zwakbegaafde vriend Endang.

Moluks Historisch Museum middag - 14.00 uur en 16.00 uur
toegang workshop € 2,50
Twee keer een workshop Molukse zakdoekdans voor kinderen vanaf 6 jaar. Het museum is de hele dag gratis geopend.

Theater Kikker 14.30 uur € 12,- / € 9,-
Basho Ensemble o.l.v. Jurrien Sligter: A Tale of two continents - composities rondom het thema Indonesië van Claude Vivier, Peter Sculthorpe, Colin McPhee en José Evangelista, en nieuw werk van Barbara Woof en Philemon Mukarno. Het Basho Ensemble werd in 1989 opgericht om de stad Utrecht een professioneel ensemble te bieden en jonge musici aan de stad te binden. Doel van het ensemble is door middel van thema-programma's de muziek van de twintigste en eenentwintigste eeuw dichter bij het publiek te brengen.
Filmtheater 't Hoogt 16.00 - 18.00 uur
Krontjong door Sebastian Ensemble
Krontjong muziek ontstond in de zestiende eeuw in Nederlands-Indie. Het was een synthese van Portugese, Nederlandse, Maleise, Javaanse en Soendanese volksmuziek. Bij krontjong (klanknabootsing van de gitaar) vormen viool, fluit en zang het hoofdthema. De melodieën worden ondersteund door een sterke ritmische puls van de ukelele, gitaar en kendang cello. Binnen het Nederlands cultuurgoed is Sebastian een unieke figuur; hij heeft zich een geheel eigen plek verworven, met name door de wijze waarop hij de authentieke krontjong muziek verweeft met meer eigentijdse vormen van muziek. Een deel van het Sebastian Ensemble zal speciaal voor Oversteek aansluitend op het filmprogramma een optreden verzorgen in 't Hoogt.

 

Zondagavond 15 oktober

Theater Kikker 20.30 uur € 12,- / € 9,-
Ensemble Multifoon: Van oerklanken tot hemelse klokken - een programma op de door Sinta Wullur ontworpen chromatische gamelan met composities geïnspireerd op rituele oosterse muziek met nieuwe stukken van Toek Numan, Andries van Rossem en Christina Oorebeek en een bewerking van Markies Yi van Theo Loevendie. Oorspronkelijke Indonesische en Chinese muziekstukken zullen alternerend met het nieuwe werk gespeeld worden. http://www.ensemblemultifoon.nl. De volledige collectie bronzen instrumenten van Multifoon wordt ingezet.
Dirigent: Ruud van Eeten

 

EXPOSITIES

Going Digital: een presentatie van 6 video kunstenaars uit Indonesië
Op dit festival worden zes filmpjes getoond van kunstenaars die met video werken. Video is een populair medium bij vooral de jonge generatie kunstenaars in Indonesie. Door het dagelijks omgaan met digitale beelden als sms, internet, digitale camera's etc wordt de digitale technologie gebruikt op een zeer diverse creatieve manier om de 'visuele realiteit' te verbeelden. De ontwikkelingen en mogelijkheden in de digitale techniek daagt kunstenaars uit om te experimenteren en is van invloed op de onderwerpen die ze kiezen en discourse die ze naar voren brengen. In plaats van alleen de realiteit te presenteren geinspireerd op het hedendaagse leven in Indonesie met alle sociale en politieke problemen, reconstrueren ze die realiteit en tonen hun eigen perspectief.door middel van cartoons, documentaires, satires etc.

Deze presentatie is een bijdrage van het Cemeti Arthouse in Yogyakarta.

Kunstenaars:
Wimo Ambala Bayang (Yogyakarta)
Terra Bajraghosa (Yogyakarta)
Eko Nugroho (Yogyakarta)
Krisna Murti (Bandung)
Prilla Tania (Bandung)
Tintin Wulia (Jakarta)


UCK 13.00 -19.00 uur o.l.v. Hans van Zijp
Ensemble Gending organiseert i.s.m het Utrechts Centrum voor de Kunsten een reeks workshops op 9, 10 en 11 oktober. In deze workshops worden korte muziekstukken ingestudeerd, waarbij kinderen zelf thema's hebben gecomponeerd. Uniek is de combinatie van westerse instrumenten en gamelan instrumenten in deze muziekstukken. Kinderen nemen hun eigen instrumenten mee en leren zelf de gamelan te bespelen. Elk uur begint een nieuwe workshop waarbij de laatste 10 minuten een presentatie gegeven wordt. Deze presentatie is toegankelijk voor het publiek. De kinderen die deelnemen aan de workshop zullen op 12 oktober meelopen in de Balinese Baleganjur optocht, en hierin nogmaals hun muzikale kunsten vertonen.

SPONSORS

Festival Oversteek is mede mogelijk gemaakt door Ministerie van OC&W, gemeente en Provincie Utrecht, Hivos/NCDO Cultuurfonds, ThuisKopiefonds, KfHeinfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds Utrecht. Centrale organisatie Stichting Raras Budaya en Stichting Symbiosis in samenwerking met alle podia en instellingen in Utrecht.

Theater Kikker
Ganzenmarkt 14
3512 GD Utrecht
kassa 030 2319666 www.theaterkikker.nl

RASA
Pauwstraat 13 A
3500 BJ Utrecht
kassa 030 2336040 www.rasa.nl

Filmtheater t'Hoogt
Hoogt 4
3512 GW Utrecht
030 2328388 www.hoogt.nl

Utrechts Centrum voor de Kunsten
Domplein 4
3512 JC Utrecht
030 2339933 www.uck.nl

Moluks Historisch Museum
Kruisstraat 313
3507 LJ Utrecht
030 236 7116 www.museum-maluku.nl

Indisch-Indonesisch Centrum Nusantara Indah
Sweelinckstraat 31
3581 RT Utrecht
030 2622683 www.nusantaraindah.com

Galerie Besselaar
Lange Nieuwstraat 83
Utrecht www.galeriebesselaar.nl

Cemeti Arthouse
www.cemetiarthouse.com
Yogyakarta
Indonesia

 

 

post_2006_10_Oversteek_02

 

 

Raras Budaya