4 tm 20 nov 2005 ~ Drama Topeng, Javaans dansprogramma

Drama Topeng is een maskerdans uit Midden Java. Dit bijzondere programa wordt door gamelan-ensemble Widosari i.s.m. dansers en musici van het hof Mangkunegaran en de  Hogeschool voor Muziek en Dans te Surakarta verzorgd. Uitvoeringen in November 2005. Dansdrama, gamelan-muziek en hofdansen.

Speeldata

4 november - Odeon, Zwolle, 20:00 uur, 020.5475175
6 november - KIT Tropentheater, Amsterdam, 15:00 uur, 020.5688500
13 november - Theater de Evenaar, Rotterdam, 14:00 en 16:00 uur
18 november - Rasa, Utrecht, 20:30 uur
19 november - Korzo, Den Haag, 20:30 uur
20 november - Kassel festival, Duitsland, 20:30 uur

Dat de Javaanse muziek en dans springlevend zijn blijkt wel uit de vele nieuwe composities en choreografieën die aan de academies en binnen de hoven worden gemaakt. Een grote liefde voor de Javaanse traditie gaat in dit werk hand in hand met de behoefte aan nieuwe interpretaties en ontwikkelingen. De voorstelling Drama Topeng is een productie van Gamelan-ensemble Widosari in samenwerking met zes Javaanse artiesten: danseres/choreografe T.S. Kurniati, musicus/componist Al. Suwardi, de dansers Samsuri en Nuryanto en de talentvolle jonge musici Peni Candrarini (zang) en Bambang Siswanto (orkestleider).

 post_2005_11_Topeng_04 
Merel Wardaniningrum Plantema, Theresia Sri Kurniati & Wulandhari Dumatubun

 

Het programma omvat o.a. een nieuwe serimpi-dans en het dynamische dansdrama Trijatha Gugah in een uitvoering met verschillende soorten maskers. Het verhaal gaat over de moedige prinses Trijatha die zich teweerstelt tegen haar brute oom, koning Rahwana, en opkomt voor prinses Sinta, die door Rahwana werd ontvoerd. Kunstig gesneden en kleurrijk beschilderde maskers en oog-verblindende kostuums typeren de verschillende karakters. Bezield door de dansers en danseressen transformeren deze houten maskers in levendige, zeer expressieve gezichten. Het gamelanorkest heeft in dit type dansvoorstelling een grote rol: het orkest ondersteunt en versterkt de verbeelde emoties met nauwkeurig op de scène toegesneden composities, die naadloos in elkaar overgaan. De muzikale begeleiding is voor Javaanse begrippen ongewoon dynamisch van aard.

 

Uitvoerenden

Het Nederlandse Gamelan-ensemble Widosari heeft in de afgelopen jaren naam gemaakt als een kwalitatief zeer goede gamelangroep, die regelmatig voorstellingen maakt in samenwerking met Indonesische artiesten (wayangspelers, dansers, musici, componisten). Het ensemble is in de loop der jaren o.l.v. Elsje Plantema uitgegroeid tot één van de beste gamelanorkesten buiten Java. Widosari gaf talloze concerten, dans- en wayangvoorstellingen in binnen- en buitenland. In 1996 maakte Widosari een enthousiast ontvangen tournee door Indonesië. In 2003 was hun optreden met de Javaanse dhalang (wayang-poppenspeler) Joko Susilo het onbetwiste hoogtepunt van het Wereldmuziektheater Festival Rome.

Gamelan-ensemble Widosari werkt voor dit projekt samen met de Javaanse dansers Theresia Sri Kurniati, Samsuri Sutarna en Nuryanto Noto Susanto, en de musici Aloysius Suwardi (compositie en rebab), Peni Candra Rini (zang) en Bambang Siswanto (ensembleleiding). Zij behoren stuk voor stuk tot de absolute top van Midden Java en zijn allen verbonden aan STSI, de toonaangevende academie voor muziek en dans, en het hof van Solo (Midden Java, Indonesië). Verder werken mee de dansers Wulandhari Dumatubun, Renadi Santoso en Merel Plantema.

post_2005_11_Topeng_05

Peni Candra Rini

In het gedeelte vóór de pauze ziet u enkele nieuw vormgegeven klassieke hofdansen, afgewisseld met korte muziekstukken. Na de pauze wordt het verhalende dansdrama Trijatha Gugah opgevoerd. Beide onderdelen duren ongeveer  40 minuten.

 

Dansers:

Theresia Sri Kurniati
Samsuri Sutarna
Nuryanto Noto Susanto
Wulandhari Dumatubun
Renadi Santoso
Merel Plantema

 

Musici:

Bambang Siswanto
Aloysius Suwardi
Peni Candrarini en
Gamelan-ensemble Widosari

 

Productie

Stichting Raras Budaya, in samenwerking met Koninklijk Instituut voor de Tropen en Anmaro Asia Arts.
Drama Topeng is tot stand gekomen met ondersteuning van het Ministerie van OC&W, VSB Fonds, Thuiskopie Fonds, Wereld Muziektheater Festival en KIT Tropentheater.

 

Informatie / boekingen:

Erica Baud Management
Elandsstraat 38F
1016 SG Amsterdam

 

post_2005_11_Topeng_03

 

 

 

Recentie van het Kassel concert:

 

post_2005_11_Topeng_06