3 jul 2005 ~ Javaanse gamelan in het Tropenmuseum

Ter afsluiting van dit semester verzorgt Mugi Rahayu op 3 Juli 2005 een concert op de oude gamelan van het Tropenmuseum. Op het programma staan oa twee mooie gendhing bonang. Het concert begint om 14:00 uur.

 

Datum: 3 Juli 2005
Aanvang : 14:00 uur
Lokatie : Tropenmuseum, Amsterdam

Tel : 0118 623650

De gamelan in het Tropenmusuem komt tot leven tijdens dit concert. Gamelanorkest Mugi Rahayu is de Javaanse gamelangroep van de Muziekschool Amsterdam. De groep bestaat uit ongeveer 15 spelers, die verschillende gamelan-instrumenten bespelen. Mugi Rahayu repeteert normaliter op Gamelan "Kyai Tambang Suka". Dit zeer uitgebreide instrumentarium werd in 1976 in Midden Java gebouwd. De  gamelan-maker gaf het orkest haar veelzeggende naam die "De eerbiedwaardige  Overbrenger van Vreugde" betekent, naar Nederland mee.

Het orkest staat onder leiding van Elsje Plantema. Zij studeerde aan conservatoria in Nederland en Indonesië. Tevens studeerde zij ethnomusicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Elsje Plantema leidt sinds 1978 verschillende gamelanorkesten en -ensembles, waarmee zij talloze concerten, wayangvoorstellingen en dansproducties verzorgde. Zij is als docent gamelan  tevens verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam en het Rotterdams Conservatorium.

 

post_2005_07_Tropen_02

Gender, Tropenmuseum (KIT) Amsterdam

 

Dit was een van de laatste concerten op deze prachtige gamelan. Het museum heeft de complete gamelan nu opgeborgen in de catacomben. Vol spanning wachten wij totdat zij weer een mooie plaats krijgt.