16 okt 2001 ~ Internationaal Gamelan Festival Bremen

16 oktober 2001. Ensemble Widosari en ensemble Multifoon nemen het publiek mee in een gamelanreis van oost naar west tijdens een verkorte uitvoering van Ikut Sang Surya in het Überseemuseum ter gelegenheid van het eerste Internationale Gamelanfestival in Bremen.

 

Überseemuseum
Bahnhofsplatz 13
Bremen

 

In het eerste deel kruisbestuiving tussen de Indonesische traditionele muziek en westerse (moderne) muziek, zowel op het vocale als het instrumentale vlak. In de zangpartijen zijn de intrigerende ritmes van de Balinese kecak en de serene melodische lijnen van de Javaanse zang te horen. In de gamelanpartijen worden westerse harmonieën in bronzen klanken gegoten en gecombineerd met meeslepende gamelanritmes. In de nieuwste compositie is de chromatische gamelan te beluisteren in uitgebreide bezetting:compleet met nieuwe gongs en gigantische metallofonen.

 

In het tweede deel een authentieke Javaanse hofdans. De sacrale Bedhaya dans uit het eind van de 18e eeuw wordt, bij gelegenheid, uitgevoerd door 2 Javaanse danseressen. Op Java werden deze dansen uitsluitend uitgevoerd aan de hoven en alleen bij zeer bijzondere gelegenheden. De gracieuse en complexe bewegingspatronen hebben veelal een symbolische betekenis. De muzikale begeleiding van de Bedhaya bestaat uit een vrouwenkoor dat oud-javaanse poëzie zingt, gecombineerd met een klein gamelanensemble.

 

recensie

 

post_2001_10_Ubersee_10