14, 16 & 17 apr 2004 ~ Terus Terus – On The Move, Gending

Gending brengt weer een nieuw programma met louter (wereld)premieres: "Terus Terus - On The Move".  Gending is sinds jaren hét ensemble dat componisten vraagt te schrijven voor de instrumenten van de klassieke Javaanse Gamelan. De groep brengt weer een nieuw programma met louter (werled)premeieres. Gewaagde combinaties van de eigenaardige gestemde gamelan met andere klankbronnen. Dit keer zijn er hoofdrollen voor live-electronica en klanksporen.

WO 14 APRIL - DEN HAAG   KORZO 20:30
VR 16 APRIL - AMSTERDAM  KIT TROPENTHEATER  20:30
ZA 17 APRIL - UTRECHT RASA 20:30

Een deel van het programma is gewijd aan de solistische behandeling van de instrumenten. Het stuk van RODERIK DE MAN (de titel betekent vrij vertaald : 'Hollen of stilstaan') is voor solist en ensemble, The language of thunder van GEOFFREY KING voor één speler alleen, HANS VAN ZIJP behandelt alle spelers als solist.

Voor het eerste duikt in een compositie voor Gending het koloniale verleden op : 'Het stuk speelt tegen de achtergrond van de politionele acties van 1946-1949 in Nederlands-Indië en is geïnspireerd op mijn vader, die daar als dienstplichtig militair heen werd gestuurd.  (...) ik zie hem 's nachts tijdens het luisteren naar een westerse koffergrammofoon in slaap vallen. Op de achtergrond klinkt een gamelanensemble. In zijn droom raken beide culturen met elkaar verweven tot een nachtmerrie van enorme proporties. En dan wakker worden in dezelfde nachtmerrie...' (PAUL BRUINEN over Angstzweet).

JORRIT TAMMINGA zegt over zijn stuk : 'Tijd is een rekbaar begrip. Evenals de klank wordt deze door de elektronica op allerlei manieren vloeibaar gemaakt. Het strakke ritmische bouwwerk lijkt wel van elastiek, de klank door water getransformeerd.'
 
 

Programma

Roderik de Man - 'Terus-terus tenang-tenang' (2004) gamelan & slagwerksolist
Paul Bruinen - 'Angstzweet' (2003) gamelan & soundtrack
Jorrit Tamminga - 'Tijdverspilling' (2003) gamelan & live-electronica
Geoffrey King - 'The language of thunder' (2004) gamelan - solist
Hans van Zijp - 'Antara benua dan benua' (2004) gamelan

Jurrien Sligter  * dirigent

Armeno Alberts
Jolanda de Heus
Robbert van Huizen
Klaus Kuiper
Rob van de Poel
Michel Ponsioen
Renske Spek
Hans Witteman
Hans van Zijp